$show=home$type=grid$m=0$rm=0$sn=0$c=3

$type=carousel$cls=3$h=100$c=100$l=0$show=home

$show=/p/bedrijven-luithagen.html

$show=/p/nieuws_4.html$hide=mobile

LUITHAGEN Port of Antwerp

[NIEUWS]_$show=/p/nieuws_4.html$type=one$au=0$cm=0$p=1$c=5

Stad schrapt naam Delwaidedok na nieuw onderzoek over collaborerende oorlogsburgemeester


Het Antwerpse stadsbestuur heeft zopas beslist om de naam van het Delwaidedok in de haven te wijzigen. Aan de basis van die beslissing ligt het boek ‘1942’, een wetenschappelijk onderzoek van UA rector Herman Van Goethem naar de kwalijke rol die voormalig burgemeester Leo Delwaide speelde bij de vervolging van Antwerpse joden tijdens de Holocaust.  De stad vraagt om geen eigen suggesties voor een nieuwe naam in te sturen. 

Nog deze lente zal de naam Delwaidedok op alle havenkaarten veranderd worden in een nieuwe naam. “Voor het stadsbestuur zijn het recente wetenschappelijk onderzoek en de reacties die daarop volgden van die aard dat het ontegensprekelijk is dat deze naam geschrapt moet worden”, zegt burgemeester Bart De Wever.

Aan de basis van de beslissing ligt ‘1942’, een te boek gesteld wetenschappelijk onderzoek  van historicus en UA rector Herman Van Goethem. Daarin worden bewijzen aangehaald waaruit blijkt dat onder het bewind van oorlogsburgemeester Leo Delwaide Duitsgezinde agenten werden ingezet om razzia’s te houden in de Joodse wijken van de stad. Tot nu toe werd aangenomen dat Delwaide enkel had toegekeken. Oppositiepartij Groen had in een opiniestuk in De Morgen opgeroepen tot de naamswijziging.

Geen enkel praktisch bezwaar
“Delwaide droeg als oorlogsburgmeester een zware verantwoordelijkheid bij de jodenvervolging. Het historisch onderzoek liep al een aantal jaren, maar nu staat het ook onomstotelijk vast. Zaterdag spraken journalisten mij hierover aan, maar ik had het boek nog niet gelezen. Daarom zei ik dat we eerst raad zouden inwinnen bij wetenschappers en ik nam ook contact op met Herman Van Goethem”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Maar na lezing van zijn boek in de nacht van maandag op dinsdag was het voor mij al zo klaar als een klontje dat de naamsverandering zich opdrong en dat we geen verder wetenschappelijk onderzoek moeten instellen. Na lectuur van dit boek kan je ook niet anders dan tot de conclusie komen dat deze naam behouden een grote fout zou zijn.”

Het Delwaidedok ligt op grondgebied Antwerpen maar valt onder het bewind van het Havenbedrijf. “In mei zal de definitieve beslissing volgen op de raad van bestuur, maar het Havenbedrijf zal de stad in deze beslissing volledig volgen. Praktisch zijn er ook weinig tot geen bezwaren, want de internationale schepen die het dok aandoen, baseren zich voor de juiste locatie op kadenummers”, aldus havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

Wat met Carnotstraat en Krugerstraat?
Er zijn nog andere straatnamen die vragen zouden kunnen oproepen zoals de Transvaalstraat en de Krugerstraat, die verwijzen naar de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen en slavernij of de Carnotstraat vernoemd naar Lazare Carnot, een generaal in Napoleons leger die hele Antwerpse wijken in de as liet leggen. “We gaan niet de hele geschiedenis herschrijven. Er is echter nog een belangrijk verschil”, aldus De Wever. “Daar zijn er geen directe overlevers of kinderen van slachtoffers meer die je over dat verleden op de schouders kunnen tikken. Dat is bij de joodse slachtoffers van de Holocaust wel het geval. Volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding maar de getuigen die het nog hebben meegemaakt ontvallen ons een na een in ijltempo. Daarom is de urgentie om zo’n naamsverandering snel door te voeren, nog groter.”

De stad vraagt de bevolking om niet zelf met suggesties voor nieuwe namen te komen. “Als er zo 30 namen tot ons komen en wij kiezen er eentje, zullen er altijd 29 mensen teleurgesteld zijn”, meent De Wever. Het college zal zich tegen de volgende zitting beraden over een nieuwe naam en die suggestie overmaken aan het Havenbedrijf. Rector Herman Van Goethem wilde voorlopig niet reageren op de naamswijziging.

Bron: HLN

$show=/p/regio.html$type=blogging$c=10$au=0$cm=0

[IN DE KIJKER]_$show=/p/regio.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$c=9$m=0

$show=/p/pers.html$type=one$c=5$au=0$cm=0

[IN DE KIJKER]_$show=/p/pers.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=/p/bedrijven-luithagen.html$tb=#ffffff$type=three$m=0$h=100$sn=0$rm=0$c=21$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$p=1$c=20$sn=0

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=/p/jobs.html$type=three$au=0$cm=0$rm=0$p=1$c=9

$show=/p/vzw-luithagen.html$type=two$m=0$l=1$p=1$c=2

$show=/p/events.html$type=two$au=0$cm=0$l=1$p=1$c=9

[IN DE KIJKER]_$show=/p/events.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

[IN DE KIJKER]_$show=post$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=home

$show=post$type=carousel

$show=home

$show=/p/contact.html

Naam

bedrijven,94,Bouw,5,Chemische producten en kunststoffen,10,cultuur,4,diensten,2,Dienstverlening,27,Drukken en publiceren,2,Educatie en organisatie,7,Elektronica en optiek,6,Energie en milieu,24,events,27,FAQ,1,groepsaankopen,15,in de kijker,44,jobs,20,Landbouw en voeding,7,leden,33,machines,1,Metalen/machines en techniek,15,nieuws,78,nieuwsbrief,15,nieuwsbrief-leden,10,nieuwsbrief-niet-leden,6,pers,3,regio,33,Retail en handel,10,samenwerken,13,start,93,Transport en logistiek,48,vacatures,1,Vrije tijd en toerisme,5,vzw,6,
ltr
item
ZONE Luithagen Haven - Port of Antwerp: Stad schrapt naam Delwaidedok na nieuw onderzoek over collaborerende oorlogsburgemeester
Stad schrapt naam Delwaidedok na nieuw onderzoek over collaborerende oorlogsburgemeester
https://3.bp.blogspot.com/-7ExnJ_3-hhQ/XGumZ64lfWI/AAAAAAAAAbo/2Ig5DtreJnMYdX80SqrPQF7_buRkXZwOgCLcBGAs/s640/763.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-7ExnJ_3-hhQ/XGumZ64lfWI/AAAAAAAAAbo/2Ig5DtreJnMYdX80SqrPQF7_buRkXZwOgCLcBGAs/s72-c/763.jpg
ZONE Luithagen Haven - Port of Antwerp
https://www.zone-luithagen.be/2019/02/stad-schrapt-naam-delwaidedok-na-nieuw.html
https://www.zone-luithagen.be/
https://www.zone-luithagen.be/
https://www.zone-luithagen.be/2019/02/stad-schrapt-naam-delwaidedok-na-nieuw.html
true
7070977682073081330
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Antwoord Cancel reply Delete door Home BLZ UPDATES Lees alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gistereren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg BELANGRIJK STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy